2.5.09

Robotum Larousse

Bir arkadaşımın (arkadaşım da sayılmaz aslında) ismine uygun bir bitki adı arıyordum internette. Neden böyle bir eylem gerçekleştirdim bilmiyorum, sanırım canım sıkılmıştı ve birileriyle uğraşmak istedim. Konu konuyu açtı vs vs.. Neyse sonuçta bitkiler sözlüğüne girdim ve buldum. Hatta kendime de buldum. Bana en çok “Elma” yakıştı kararına vardım.
Sonra bir an düşündüm de eskiden insanlar kütüphaneye giderdi. Ne biliyim ben çok az yakaladım o dönemi. Şimdi de giden gidiyordur elbette ama eskisi kadar yaygın olmadığını hepimiz biliyoruz. En ufak bir şey de google imdadımıza yetişiyor. En basit bir bitki adı için bile ya da bir filmin yönetmeni hakkında bilgiler.. Ve bunun gibi binlerce hatta milyonlarca şey için.. Peki sorarım ki eskiden insanlar daha mı az biliyordu ya da bilimsel ve eğitici kitaplar daha mı çoktu?..
Mesela hatırlıyorum ben, gazeteler ansiklopedi verirdi bilmem kaç kupona ve aylar sürerdi onları biriktirmek.. İnsanlar gerçekten aylarca yılmadan bıkmadan beklerlerdi. Akabinde biten kuponlar için kuyruğa girilir ve ansiklopediler alınıp eve getirilirdi. Ve herkesin evinde mutlaka olurdu onlar.. Temel Britannica, Ana Britannica, Larousse.. Sonra bir dönem de sözlük dağıtıldı. Redhouse serileri..
Geçen sene özel ders veriyordum İngilizce, matematik falan.. Çocuğun kitaplarını inceleyeyim dedim .. şu anda lisede.. Evde hiç ansiklopedi yoktu.. Çok şaşırdım. Hani ben de sürekli ansiklopedi karıştıran bir insan değilim ama ansiklopedi olmayan bir ev daha önce hiç görmemiştim.. Ama elektronik sözlük, bilgisayar (olmaması muhtemel değil) ve turkcell “merak ettiğini sor cevaplayalım” üyeliği vardı. Bunları kınamıyorum elbette. Zaman değişti ve hepimiz bir yerinden buna ayak uyduruyoruz. Cep telefonları, internet bağımlılığı ve akabinde gelen kütüphane yollarını bilmeme.. Elimizin altında internet kolaylığı varken neden kütüphaneye gideyim ki düşüncesi içimize girdi bir kere.. “Cep telefonu yokken nasıl yaşıyormuşuz?” sorusu gibi tıpkı..
Sadece düşüncem şudur ki; bundan sonra ne olacak? Yani bir sonraki aşama nedir.. Bilgisayarlar gidecek ve robotlar mı gelecek? Onlara temel britannica mı yüklenecek? Biz mi yükleyeceğiz? Derdimizi nasıl anlatacağız ona?.. Ne yer ne içer bu robot, Türkçe konuşabilir mi, adıma uygun bitki ismi bulur mu bana??..Çok tedirginim.

2 yorum: