26.9.09

Genelde Genellemem

Bir fıkraya göre cennette polis İngiliz, aşçı Fransız, araba mekaniği Alman, organizatör İsviçreli, sevgili de İtalyan olurmuş. Cehennem de ise aşçı İngiliz, polis Alman, araba mekaniği Fransız, organizatör İtalyan, sevgili de İsviçreli. Ne demek istiyor bu fıkra bize, pek de komik olmayan bu haliyle? Genellemeler hayatımızın her alanında var, ve bizi etkisi altına alıyor. Çünkü gerçekten biliyoruz ki bir İtalyan sevgilin olursa sırtın yere gelmez :)
Neyse konumuz bu değil. Genellemeler dediğimiz şey nedir aslında, deneyimlerimizin ya da anneannelerimizin bize öğrettiği önyargı topakçıkları değil mi?.. Kanımca bizi çoğu zaman iyi hissettiren, bazen yanlış yollara sürükleyen, kimi zamanda haklı çıkaran öbekler bunlar. Genellemeler değişkenlere bağlıdır. Hayatımızda karşımıza çıkanlar ise tamamen yanlı düşündüğümüz değişkenlere bağlıdır. “Erkekler çapkındır”.. Eğer aldatılan bir kadına sorarsan bunu, kesinlikle katılır. Aldatılmamış ya da aldatıldığından haberi olmayan kadına sorduğunda, durumu profesyonelce tartışır ve sonuçta reddeder. Ve aldatan kadına sorarsan çekimser kalıp gülümser ve ardından feminist tavırlara bürünüp kadın-erkek eşittir, herkes isterse çapkın olabilir diyerek konuyu kapatır. Yani aslında genelleme dediğimiz şey külliyen yalandır. Tabii bu tamamen benim fikrim, bir genelleme yok :)
İşte bazen, hepimiz bu genellemelerin ardına saklanıp mutluluğu ararız. Ya da daha doğru bir anlatımla, genellemeleri genelde kabul ederek, genellemeyi yaratan kitlenin içine dahil olmak isteriz. Mutsuz ilişkiler yaşamış bir adamın, sıradan olmayan bir kadına yaklaşımı nasıl olur mesela?.. Veyahut nasıl olmalıdır?.. Kendini koruyarak elbette.. Her canlının doğasında olan bir şey bu. İlk kez ateşi ya da tekerleği bulan toplumlar kadar olmasa da, bir yabanilik hatta aksi bir ukalalık olması normaldir. Çok kadın gördüm ben havaları, kadınlar aslında zeki değildir, kadınlar duygusal yaratıklardır, kadınlar kötü araba kullanır, kadınlar şöyledir böyledir….
Artık sempatik tavırlar bir işe yaramıyor. Maymun gözünü açalı iki milenyum geçti. Tekerlek dönen bir şey, ateş yakan ve kadın düşünen..Sevgiler..

4 yorum:

  1. Kadın erkek ilişkileri üzerine cümleler, bu cümlenin başlangıcı gibi olur.
    Kadın önce olduğu için büyük harfle başlar yani, erkek ardından küçükle yetinir.
    Ve bu genellikle böyle olur.
    Kadın peşinden koşulası, elde edilesi rolünü yüklenir çoğu toplumda.
    Bu durum ülkemizin de bir gerçeğidir.
    Yazılmamış olabilir, ancak birşeyin yazılmaması gerçekliğinden eksiltmez.
    Ve bu genellikle böyledir.
    Kadın zekidir, mantığı kabul edilmekle mükellef olunan bir sürreal durum olmakla beraber, aslında dahada renklendirilebilir.
    Kadın zeki olmanın ötesinde kalkan diye edebileştirilmiş, duvar diye yozlaştırılmış, adının ne olduğunun önemi olmayan bir şeyin ardındadır her daim.
    Ve gelmek kadını zayıflatır, sıradanlaştırır, basitleştirir mantığı bunun ana resmini oluşturur.
    Ve bu genellikle böyle olur.
    Aldatılmak ve aldatmak örneklemesi, ikili ilişkiler üzerine yapılan anti genellemeli yazı paragraflarında en kolay harcanabilen, üzerine en çok manidar, kafiyeli cümleler serpiştirilen, herkesin korkusu olduğunun bilinçaltında saklandığının, saklanamadığı bir olgudur.
    Ve bu genellikle böyledir.
    Genellemelerin anti bakışını sıradanlaştıracak basit örnekler ile bir yorumumu bitirmek isterken, yazılacak kelimelerin dolgunluğunun bile, yapmaaa ne alakası var tarzı ile salvolanabileceğini, farklı bir kıtadan dahi hissedebiliyor olmanın hazin gerçekçiliği ile sevgilerimi sunarım, derim...
    Ve ben genellikle her yarışta karşımdakine başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Bu yoruma karşı bir yorum yazmam demek, yazımı farklı söz öbekleriyle yinelemem anlamına gelir. Bunun yerine, seni yorumunla övündüğün huzurlu bir geceye bırakıyorum..Bayağı ihtiyacın varmış gibi duruyor buradan:)

    YanıtlaSil
  3. Bu da ver misketlerimi'nin eğitim görmüşcesi...
    Olsun Lala ben seni genellikle seviyorum :)

    YanıtlaSil